Jakuzzipark

Pezsegj velünk egész évben! 

Fürdődézsa

DÉZSA VAGY JAKUZZI?

A dézsafürdő és a jakuzzi között több nagy különbség is van, de jó, ha már az eléjén tisztázunk néhány dolgot.

A dézsafürdő merőben más élményt nyújt, mint egy jakuzzi. Talán elég, ha annyit mondok: a frissen hasogatott fa illata; a tűz ropogása; a meleg víz lágy simogatása.
A dézsafürdőzés szeánszába beletartozik a dézsa és a kályha tisztítása, a fa hasogatása, a tűzrakás és annak figyelése. Így kijelenthetjük, hogy igen, a dézsafürdőzés több energiát igényel, mint a jakuzzi használata, de ez nem megterhelő, hiszen ezáltal természetközelibb élményt nyújt, hozzá tartozik a relaxációhoz.
Mindezek mellet merőben költséghatékonyabb megoldást jelent.

 

VÁLTOZATOK

A dézsafürdőknek több változata is megtalálható. A klasszikus fától, az üvegszálason keresztül, az akril belsővel rendelkezőig.


Természetesen az eredeti hatást a fa belsővel érhetjük el, hiszen idővel ebből alakult ki az összes többi megoldás. Ezzel szemben az üvegszálas, illetve az akril belsők színválasztékuk miatt modernebb hatást keltenek (, akár egy jakuzzi), anyagukból fakadóan időtállóbbak és megkönnyítik a takarítást.

Szinte az összes dézsa választható belső (integrált), és külső kályhával is.
Ez azért fontos, mert míg a belső (integrált) kályha kompaktabb megjelenést kölcsönöz és egész kisebb helyet foglal, így helytakarékos, addig a külső kályha megoldása nagyobb belső teret enged, így kényelmesebb és több férőhelyet biztosít.


Ha egy kis luxusra vágysz, de nem szeretnéd elengedni a dézsa varázsát, akkor is fontolóra kell venned a dézsafürdőket, mert modellektől függően fel lehet szerelni a dézsákat különböző masszázsrendszerekkel és színterápiákkal is!

 

TISZTÍTÁS ÉS KARBANTARTÁS

Sokszor felmerül a dézsafürdők tisztíthatósága.
Az üvegszálas, illetve az akril belsővel rendelkező modellek könnyebben tisztíthatóbbak, mint a fa belsős testvérük, hiszen a belső burkolatot ronggyal áttörölve szinte kész is. A leeresztőcsappal könnyedén leereszthető a már elhasznált víz az utolsó cseppig.

A medence vizét nem kell minden használat után leengedni és minden használat előtt feltölteni.
(Ez elég nagy pazarlás lenne, ha csak belegondolunk, hogy ~1300 – 2000 liter vízről beszélünk modelltől függően). Használattól függően, ~ fél évente, szezononként javasolt a víz cseréje.

A medencébe töltött édesvíz idővel elkezd opálossá válni, így kezeletlenül nem fog sokáig tiszta maradni. Ahhoz, hogy ezt megelőzzük, javasolt a víz pH értékét állítani (pH mínusz, vagy pH plusz adagolásával), illetve klórtablettát, szűrőt használni.

 

MINT AZ EMBEREK A SÓT…

A fürdődézsa vizét érdemes sózni, de vajon mennyit kell beletenni? Merül fel a kérdés.

Erre egzakt választ nem lehet adni, mert ez több mindentől is függhet:
Mennyi só kell, hogy ne fagyjon meg? Mennyi só kell, hogy „tartósítsa” a vizet?

Haladjunk sorban:

Télen, ha nincs kedvünk kihasználni a fürdődézsánk nyújtotta csodás élményt és huzamosabb ideig nem fűtjük fel a vizet, akkor talán a legjobb megoldás a vízhez némi nátrium-klorid-ot (NaCl) adni, vagy ahogy mindenki ismeri, sót. Aki figyelt az iskolában az nyugodtan ugorja át ezt a részt, hiszen nem kell neki magyarázni, hogy miért is működik ez a megoldás. Aki viszont sajnos pont hiányzott ennél a tananyagnál, azoknak röviden annyit kell megjegyeznie, hogy mikor sót teszünk a dézsa vizébe, akkor a víz sűrűsége megnő. A feloldott só meggátolja a hidrogénhíd kötés kialakulását és azt, hogy 0°C-on megfagyjon.

A vízben feloldott só mennyisége módosítja a fagyáspontot. Erről egy kifejezetten száraz, de annál szebb grafikon:

Ez alapján azt láthatjuk, hogy:

  • -5°C esetén legalább 7%-os sókoncentráció kell (1000 liter vízhez, 70 kg só)
  • -10°C esetén legalább 13%-os sókoncentráció kell (1000 liter vízhez, 130 kg só)
  • -15°C esetén legalább 18%-os sókoncentráció kell (1000 liter vízhez, 180 kg só)
  • -20°C esetén legalább 23%-os sókoncentráció kell (1000 liter vízhez, 230 kg só)

Megjegyezném, hogy külső kályha esetén az összekötések megfagyhatnak, így abban az esetben javasolt a víz leengedése, ha hosszabb ideig nem tudjuk felfűteni.

Amennyire az emberek szeretik a sót, a kórokozók annyira nem.
A magas sókoncentráció esetén a kórokozók nem tudnak szaporodni, életben maradni. Ezek mellet lassítja a baktériumok, algák szaporodását is.

Nyugodtan lehet sózni a fürdődézsa vizét, hiszen kárt nem lehet vele okozni, viszont ellenben rengeteg pozitív hatással bír!